HTML

Moszkva-Szentpétervár 2008

6 napos utazás Budapest-Bécs-Moszkva-Szentpétervár-Moszkva-Bécs-Budapest

Friss topikok

  • Latya: "Versaiilleshez meg nem szabad hasonlítani Petrodvorecet-Peterhoffot, mert ott nem volt 900 napos ... (2008.11.01. 23:08) 1. nap

Linkblog

Archívum

Budapest-Bécs-Moszkva-Szentpétervár

2008.05.30. 00:00 Latya

 

Bevezetés

A fapados légitársaságok megjelenése óta általában évente Zsuzsival ( a nejemmel) kettesben elmegyünk egy –egy európai nagyvárosba 3-4 napos turista útra. Az utazást magunk szervezzük és tavaszra időzítjük. Ennek 3 kellemes hozadéka van: nincs tömeg a nevezetességek környékén, olcsón, néha szinte fillérekért lehet repülőjegyet kapni, és a szállások árai is jóval kedvezőbbek, mint nyáron.

Idén Oroszország lett az úti cél. Az időjárásra való tekintettel (áprilisban, május elején még havazhat) május vége-június elejét céloztuk meg.

 

Az eddigi tapasztalatok alapján abban a hitben, hogy egyénileg jóval olcsóbban fogom megúszni az utazást, mint egy szervezett úttal – no meg számomra kellemes időtöltés a neten bogarászni az odautazás lehetőségeket, a szállást, és a látnivalókat keresgélni – a szervezésnek január elején láttam neki. Ennél az útnál azért ez a költségmegtakarítás nem volt annyira egyértelmű, mint eddigi nyugat-európai kalandozások során, de rosszabbul biztosan nem jártunk, és fél éven át majdnem napi rendszerességgel ízlelgettem az utazás szervezést, mint „előételt”.

Az előkészületekről, az útról, a felmerülő költségekről olvashattok a következő oldalakon:

 

Előkészületek:

20 éve, 1988-ban átutazóban eltöltöttem 1 napot Moszkvában. Az akkori emlékek, és az iskolai oroszórákon ránk ragadtak évek óta foglalkoztatták a fantáziámat, hogy jó lenne oda még egyszer visszamenni. Nézegetve a fórumokat, meg a 4 éve ott járt nővérem tanácsára: miszerint Szentpéterváron sokkal több látnivaló van, az utazást kiegészítettük „Észak Velencéje” meglátogatásával, sőt az lett az elsődleges uticél, Moszkvában csak jövet-menet néztünk szét fél- egy napra

Az első lépés a szálláskeresés illetve a hozzákapcsolódó vízum ügyintézés volt. Rengeteg netes oldalt néztem, és arra a következtetésre jutottam, hogy

1: vagy lesz egy olcsó szállásom, de akkor a vízumkérelemért, és regisztrációért egy jó adag pénzt kell kifizetnem , ráadásul egy külföldi cégnek, akit csak a netről „ismerek”. És aztán erre vagy kapok vízumot, vagy nem…


2.: Itthoni utazási irodán keresztül rendelem meg a szállást, és a vízumot. Ez összességében csak kicsivel volt drágább, mint az 1. variáció, de legalább tuti a vízum, meg mégsem a nagy cybertérbe küldözgetem a pénzemet.


Így maradtam a 2. verziónál. Év elején árajánlat kérő emailokkal megtámadtam 3 orosz utaztatásban „ismert” hazai irodát, hogy nekem szállás kell, 50-60€/éj/2 fős fürdőszobás szoba árkategóriában. A válasz mindenkitől gyorsan jött, ezt az árszint fekvést felejtsem el, használjak 1,5 -2 szeres szórzót.

Iagzából az egyéni utaztatás csak szükséges rosszként fogták fel az irodák, míg végül egy ajánlkozó maradt a http://www.hello-oroszorszag.hu irodája.
Látva, hogy a költségvetés egy jelentős része a szállás lesz, a költségek optimalizásása érdekében a Moszkva-Pétervár-Moszkva vonat utat éjszakára ütemeztük, így a jegy ára egyben az utazást , és a szállást is fedezte. A vonatjegy vásárlásánál még arra gondoltunk, hogy egy néhány fős kupéban, ha kifogunk egy hülye hálótársat, az tönkre teheti az egész utazást, meg az ukrán/orosz maffia hírein szocializálódva kicsit tartottunk az elzárt tértől. Nem kevésbé a húzós vonatjegyáraktól. Jó megoldásnak tünt "Platzkart - Плацкартный" (egy légterő fekvőhelyes) vagonban való utazás, és ennek jóval kedvezőbb árai voltak. A jegyeket szerncsére online (!!!) meg lehetett rendelni az orosz vasutak honlapján.

A másik nagy kiadás a Oroszországba utazás jelentette. A repülő 2 főre kapásból ~450 € ( 120 000 Ft) összegre jött volna ki Budapestről Moszkvába. Szemben vele a vonat ~300€ ( 81 000 Ft) viteldíja, viszont 40 óra utazással!!! Végül is ráakadtam az Airberlin – FlyNiki légitársaság párosra , akik Bécsből ~300 €-ért vittek kettőnket Moszkvába , de csak 2,5 óra alatt!! A Volánnak meg jól előre foglalva van Buszjárata, ami pont a bécsi reptéren tesz le, és 2 főre 7800 Ft-ba került.

UPDATE 2013: A wizzair megnyitotta moszkvai járatát.  Jelenleg ( 2013 szeptembere) kb 22 ezer Ft/fő  áron is lehet jegyet kapni oda-vissza.  Kifelé itt , visszafelé itt lehet bogarászni naptár nézetben az árakat.

Az útiterv, költségek.

1. nap: Budapest ->Bécs (autóbusz) ->Moszkva (Repülő)->Szentpétervár ( Éjszakai vonat)
2. nap: Szentpétervár ( Szállodában)
3. nap: Szentpétervár (Szállodában)
4. nap: Szentpétervár->Moszkva (Éjszakai vonat)
5. nap: Moszkva (Szállodában )
6. nap: Moszkva ->Bécs
(Repülő) ->Budapest (Autóbusz)
 

 

A vízumot és a Szállásfoglalást egy a Hello-Oroszország uazási irodában intéztem.
A vonatjegyet
online  rendeltem meg  kártyás fizetéssel, oroszországi jegyátvétellel.

....... és akkor a költségek:

 

Repülőjegy 2 főre (Bécs-Moszkva-Bécs)         79830 Ft. (302€)
Útlevél ( 1 főnek, mert nekem lejárt)               6000 Ft.
Szállás Moszkva 1 éjszaka (2 főnek)              22400 Ft. (85€)
Szállás Szentpétervár 2 éjszaka (2 főnek)       44800 Ft. (170€)
Utasbiztosítás 2 főre 6 nap                            7080 Ft.
Vízum 2 főnek 10 napos ügyintézéssel            18200 Ft.
Vonatjegy 2 főre                                        24140 Ft. (1839 Rbl)
Moszkva-Szentpétervár-Moszkva
"Platzkart - Плацкартный"
(egy légterő fekvőhelyes) vagonban

Autóbuszjegy2 főre (Bp-Bécs-Bp)                  7800 Ft.
NetÁr kedvezménnyel 

Előkészületek:                                              210 250 Ft.
( Szállás, útiköltségek, Vízum)

A kinti tartózkodás                                     ~115 000Ft. 
 
(kaja, belépők,helyi közlekedés,
ajándékok, apró emléktárgyak)                                                                

 

 

Összesen:                                         ~325 000 Ft.


Néhány hasznos dolog, ami segített az út szervezésében:

 

Útikönyv: Wierld Viktor: Moszkva és Szentpétervár
A könyv viszonylag naprakész infókat tartalmaz, mivel 2007-ben írták. A kiadónál kedvezményesen megveheted, és jól el is beszélgethetsz vele ! (Update 2010: Azóta voltam Portugáliában, és Nápolyban, és sehol sem leltem olyan klasszul szerkesztett utikönyvet, mint ez . Rengeteg kép, séta javaslat a közben látható nevezeteségekkel. Nagyon hasznos és praktikus!)
               Csathó István: Leningrád
Antikváriumokban 500 Ft. körül kapható, ősrégi Panoráma kiadás. Potom összeg, és a nevezetességeket részletesen ismerteti, kis színes adalékokkal.

Utazási iroda: www.hello-oroszorszag.hu

Ők válaszoltak leghamarabb. Mások, csak „copizták” a válaszokat, ők utánanéztek a kérdéseimnek. Azt kaptam, és akkor amit mondtak. Ha sikerült volna néhány szállással a kapcsolatot közvetlenül felvenni nem mondom, hogy nem úsztam volna meg olcsóbban, de mivel a megkeresett orosz szállások nem igazán válaszoltak, így az utánajárásra fordított időért kért plusz pénzért valamit csináltak is.

Internetes oldalak: Amit eddig még nem említettem:

 

Az Index Szentpétervár fóruma :
Sajnos elég kevés fórum van a témában magyarul. Talán ez a legpörgősebb, leginformatívabb.

Sok minden praktika angolul: http://waytorussia.net/

Oroszország fórum a Tripadvisoron:
Az egyik kedvenc utazási oldalam. Alig van olyan szállás, amiről ne írnának benne visszajelzéseket

Oroszország fórum a Virtualtouriston:
Másik kedvenc oldalam. Főleg a hátizsákos turisták mazsolázhatnak a rengeteg infóból, ami az oldalaikon, fórumaikon megtalálható

Az útról készült fényképalbumom a Picassán:
 

Nos akkor az utazás:

1.nap , Budapest - Bécs- Moszkva - május 30

2.nap, Szentpétervár - május 31.

3.nap, Szentpétervár - június 1.

4.nap, Szentpétervár - június 2.

5.nap, Moszkva -június 3.

6.nap, Moszkva - Bécs - Budapest - június 4.

 

                                                                                           TOVÁBB>>

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: blog utazás oroszország olcsó tippek moszkva útleírás szentpétervár élménybeszámoló tanácsok fapados egyéni útinalpló útikaland útiélmény